Natáčení zvuků pod vodou

 

Téměř 400 miliónů čtverečních kilometrů naší planety je pokryto vodou. Přitom pouhé jedno procento této plochy je prozkoumané. A zhruba 1000 vodních živočichů vydává různé zvuky.

Je podmořský svět němý? Ne, hlubiny oceánů jsou plné neuvěřitelných zvuků a hlasů, tak jako každé jiné obydlené prostředí. Lidský sluch je samozřejmě nemůže slyšet normálním způsobem a tak byly dlouhou dobu před námi ukryté.
Během dvaceti dnů natáčení dokumentárního pořadu "The cannon crackers of the pistol shrimp" byly poprvé použity technologie, které byly do té doby vyhrazené pouze pro vědecký výzkum. Můžeme tak poslouchat přirozené zvuky mořských hlubin ve špičkové kvalitě prostorového zvuku.




Sonar Surround zpřístupnil tyto podmořské prostory již v roce 2005. Se svojí patentovanou technologií, která získala množství ocenění, umožnil poprvé nahrávat podvodní zvuky ve vysoké kvalitě. Od roku 2010 je Sonar Surround součástí Ambient Recording GmbH a rozšiřuje tak nabídku mikrofonů pro použití v hlubinách oceánů i jezer.



Tato nahrávka společnosti nautilusfilm GmbH je realizována bez směrových adaptérů DS (Sonar Surround), v norském fjordu, hloubka ponoru mikrofonu ASF je asi 10 metrů (tedy základní délka kabelu dodávaného s mikrofonem). Na videu vidíte údiv zkušeného zvukaře nad neuvěřitelnými zvuky z hlubin.